Teamet bakom Back to Nature

Joel Malmström

Kopparberg

Joel (känd av en del som “Charlie”), är ensam ägare till varumärket “Back to Nature”, och bolaget “On the Rocks AB” som producerar Back to Nature-bakgrunderna. Joel har lång erfarenhet inom akvarie− och terrariehobbyn. Redan som barn var han intresserad av alla slags djur. I 20-årsåldern förverkligade han sin dröm att även arbeta med djur. Han började odla akvariefisk, och förvärvade ganska snart en zooaffär, och fortsatte med import av fisk, reptiler och amfibier.

I mitten av 80-talet ägnade han sig huvudsakligen åt amfibie och reptiluppfödning, och började kostruera och tillverka terrarier. Men viktigast av allt; han började göra försök med naturtrogna landskap. Han testade olika gjuttekniker och många olika material, och kom redan då fram till att polyuretan var det lämpligaste materialet för både akvarier och terrarier. Bolaget som i dag heter “On the Rocks AB” grundades 1989, och var då främst en verkstad för tillverkning av terrarier och utveckling av bakgrunder, och även en liten butik för den lokala marknaden i Stockholm. 1992 mötte Joel Sune Holm och de inledde ett samarbete som till slut skulle resultera i produktionen av Back to Nature.

Sune Holm

Stockholm

Sune har också ett hängivet intresse för akvarier, ända från barndomen. En hobby som gradvis blev mer inriktad på akvarieinredning och miljö. Redan på 1970-talet var han en populär föredragshållare i Skandinavien. Genom åren har tusentals akvarister inspirerats av Sune’s föredrag och artiklar, och byggt sina egna inredningar av “Frigolit”.

Genom sitt tidigare arbete (Purser på SAS), har Sune rest världen runt. Som hängiven akvarist fick han naturligtvis många tillfällen att studera och fotografera alla tänkbara biotoper, för att sedan återskapa dessa i sina egna akvarier. Frigolit har sina begränsningar och Sune började göra försök med olika avgjutningstekniker. Under flera år gjorde han många experiment för att tillverka den perfekta akvariebakgrunden.

Av en slump hade Sune och Joel gjort samma sak under flera år, och när de till slut möttes beslutade de direkt att arbeta tillsammans. På så sätt kunde de dra fördel av sina respektive erfarenheter och de började producera bakgrunder för akvarier och terrarier i liten skala. En av deras första kunder var ett stort akvarieserviceföretag i Stockholm. Sune gick i pension och drog sig tillbaka från verksamheten 1997, men han är fortfarande hängiven akvarist och en efterfrågad föredragshållare bland hobbyisterna.

Kjell Fohrman

Jonsered

På hösten 1993 besökte Kjell Fohrman det stora akvarieserviceföretaget i Stockholm. Där såg han ett akvarium med en gigantisk klippvägg. Han undrade hur det var tekniskt möjligt att göra en sådan installation, och han blev än mer förvånad när han fick veta att den var konstgjord. Kjell hade drivit företag i akvariebranschen under många år (vid den tiden huvudsakligen grossist för akvarieprodukter och akvariefisk). Han kontaktade omedelbart Joel och Sune för att köpa en bakgrund till sitt egna 700-liters akvarium, men också för att diskutera ett framtida samarbete om bakgrunderna.

Resultatet av den diskussionen blev en överenskommelse där Joel’s och Sune’s företag skulle ansvara för utveckling och produktion, och Kjell’s företag tog hand om marknadsföring och försäljning. Det var också då, som produkterna fick sitt namn − Back to Nature. 1998 sålde Kjell sin andel tillbaka till Joel. Kjell är fortfarande aktiv i branschen med sitt enorma kunnande och publicerar de välkända Back to Nature-böckerna.

Läs mer om hur Back to Nature revolutionerade akvariehobbyn, under Historia.

 

Om Back to Nature

Back to Nature, the original − Modeled on nature.