Historien om Back to Nature

Det är inte alldeles vanligt att en Svensk produkt introduceras i zoobranschen. Back to Nature gjorde det 1994 på InterZoo i Nürnberg, Tyskland (världens största mässa i zoobranschen), och det blev en enorm sensation. Produkterna var så naturtrogna att många inte förstod att det inte var riktiga klippor och träd i akvarierna.

Mässbesökarna undrade också var tekniken fanns i akvarierna, ingenting syntes. Bakgrunderna fanns inuti akvarierna, och pumpar, filter, doppvärmare etc, var installerade bakom dessa. Vi presenterade ett alldeles nytt sätt att inreda akvarier, och en ny trend var född − “Back to Nature”.

Joel Malmström surveying his imitation rocky reef with satisfaction.

Direkt efter introduktionen startades den första produktionsanläggningen i Kopparberg. Den blev snart för liten, och produktionen flyttades till större lokaler. Nya modeller designades och sattes i produktion, och det satsades på fler internationella mässor.

2003 hade produktionen expanderat enormt jämfört med de första åren, och produktionslokalerna hade återigen blivit för små. Därför förvärvade Joel en stor, modern fabriksbyggnad (också den i Kopparberg), med massor av utrymme för betydligt större och effektivare produktion.

 

Genom åren har det gjorts oräkneliga försök att efterhärma, och till och med kopiera, våra unika bakgrunder. Men Back to Nature förblir odiskutabelt nummer ett, när det gäller skönhet, hållbarhet och kvalitet.

I dag är Back to Nature ett väletablerat och marknadsledande varumärke. Back to Nature produceras fortfarande i Sverige, och exporteras till ett nätverk av distributörer runt om i världen.

Det hela började inte riktigt 1994. Back to Nature’s historia sträcker sig betydligt längre tillbaka i tiden. Läs mer om teamet som startade det hela.

 

Om Back to Nature

Back to Nature, the original − Modeled on nature.