Maskera sidorutor med självhäftande film

Det kan se trevligt ut om man döljer akvariets gavlar så att man inte ser in bakom bakgrunden. Den här artikeln beskriver hur man enkelt kan göra det med hjälp av självhäftande plastfilm. Man kan naturligtvis måla sidorna om man vill, men färg brukar fästa dåligt på glas, så det håller inte speciellt bra.

Mät och klipp

Mät den del av sidoglaset som skall maskeras och klipp eller skär till en bit som är lite större än dina mått.

Spraya glaset med vatten där filmen ska sitta. Med lite såpa i vattnet går det ännu lättare. Ta bort skyddspapperet och lägg den självhäftande filmen mot glaset. Tack vare vattnet glider filmen på glaset, och är lätt att justera. Tryck fast plasten när du tycker att den sitter där den skall.

Bubblor under plastfilmen?

Det uppstår bubblor under plasten − inga problem, vattnet du sprayade på glaset gör att du lätt får bort dem. Använd t.ex. en pappbit till att pressa ut både bubblorna och vattnet. Börja i mitten och arbeta dig ut mot sidorna. Se till att du får ut allt vatten. Är det en envis bubbla kvar, stick hål på den med en nål eller skär ett litet snitt med en tunnbladig kniv.

Trimma kanterna

Skär bort överflödig plastfilm med en vass kniv. Om du skall skära filmen efter bakgrundens kontur är det lättast att titta på knivspetsen från insidan av akvariet. Tänk på att glaset kan lura ögat, så skär bort lite i taget.

Klart!

Torka bort allt vatten och kolla en sista gång så att det inte finns något vatten eller några bubblor kvar under plastfilmen. Självhäftande plastfilm är utmärkt till att dölja vad som helst, som du inte vill se från utsidan.