Lösningar för filterinlopp

Den här artikeln visar hur man kan göra olika inlopp, vilket är nödvändigt när man vill ha någon typ av filter bakom en bakgrund, och det vill vi ju. Vattnet måste då kunna transporteras från framsidan till baksidan av bakgrunden. Det finns många lösningar för det, och här visar vi de två vanligaste.

  • Galler som inlopp (på vissa Back to Nature-modeller finns detta färdiginstallerat)
  • Filtersvamp maskerat med torv eller sand.

Vi installerar ett galler

Back to Nature tillhandahåller enkla inloppsgaller med 60 millimeters diameter. Ett galler klarar en mindre cirkulationspump. Om du har kraftigare pumpar − montera flera galler. Beräkna ett galler per 400 l/tim pumpkapacitet.

Borra hål

Att installera ett galler är mycket enkelt. Bestäm var det skall sitta genom att hålla det mot olika ställen på bakgrunden, och borra hålet.

En hålsåg dom den här kan man köpa i en byggvaruhandel för en billig penning. Diametern är 60 mm. Det går också att borra ett mindre hål och karva upp det till rätt mått med en kniv, men det är lite knepigare.

Sätt dit gallret

Blås bort borrdammet och tryck fast gallret i hålet, det var det hela. Kom ihåg att ta hänsyn till pumpkapaciteten. Om den överstiger 400 liter per timme − montera ett galler till.

Filtersvamp som inlopp

En fördel med en svamp som inlopp är att du kan bestämma storleken och formen på hålet efter ditt behov, en annan är att den fungerar lite som ett förfilter. Det är smart att göra två svampar när man ändå är igång och kladdar. Då kan du snabbt och enkelt skifta när det är dags att göra rent, och inga nyfikna fiskar simmar in genom det öppna hålet medan du står i badrummet och sköljer svampen. I den här artikeln ska vi kamouflera en svamp med torv och en med sand.

Karva till ett hål

Börja med att markera hålet, som du vill ha det, där du vill ha det. Karva sedan ut det med en kniv.  Det kan vara lite småjobbigt, så man kan borra ett antal mindre hål lite runt om först, så går det lättare att karva. Som vanligt finns inget rätt eller fel, utforma hålet som du vill. I det här exemplet gjorde vi det lite i rombformat, eftersom vi tyckte det matchade bakgrundens struktur bra.

Forma filtersvampen

Skär till två filtersvampar, 5 cm tjocka ungefär, och du bör välja en så grovporig svamp som möjligt. Forma dem som hålet du gjorde i bakgrunden, men lite större. Kolla att de sitter bra i hålet.

Tjära och fjädrar?

Nej, men silikon och torv eller sand! Nu är det dags att kamouflera svamparna, så att de inte blir så iögonfallande mot bakgrunden Häll lite sand eller torv i en bunke. Kläm ut en rejäl klick akvariesilikon på en pappskiva och kladda in svampens framsida ordentligt. Försök att uppskatta hur mycket silikon du får på svampen; tillräckligt för att torven/sanden skall fastna ordentligt, men inte så mycket att svampens porer blir igensatta.

 

Torv eller sand?

Dutta ganska hårt med svampens kladdiga sida i torven/sanden några gånger. Torv eller sand eller något annat material är bara en fråga om vad du tycker ser bäst ut. Det mesta fungerar, under förutsättning att det är lämpligt för akvariebruk.

 

De färdiga filtersvamparna. Den vänstra med torv, den högra med sand.

Klart!

Låt silikonet härda i 12 − 24 timmar. Skölj sedan svamparna med vatten. Så kan du sätta din alldeles egentillverkade inloppssvamp i ditt alldeles egentillverkade inloppshål.